fredag 13 juni 2014

Städschema

Hur gör ni hemma för att dela upp vad var och en ska göra?

Vem som dammsugar, tvättar, städar toa o.s.v.

Och hur tidigt har ni börjat ge era barn olika ansvarsområden?

Vi har delat upp det lite olika för olika perioder. Beroende på hur mycket man har att göra i olika perioder. Och försöker då & då göra återkoppling på det hela och se vad som funkar bäst just nu.

Och när det gäller våra pojkar (4 och 2 år) har de inga ansvarsområden ännu. De får hjälpa till med det som de vill. De brukar vilja börja dammsuga när man tar fram den. Även att hjälpa till att tömma disken kan vara en favorit. Fördelen är ju att de hjälper till för att de vill. Även varje kväll så ska de städa undan alla leksaker. Den grejen kan de gnällas över, men till slut så är det gjort ;)

När jag googlade runt hitta jag två olika bilder på hur andra har delat upp det på ett schema. Första bilden visade just hur man kan använda bilder istället för att skriva ut det. Och då är det ju lättare för barn att veta vad de ska göra.

 
 
 
Vid något tillfälle såg jag en som hade skrivit som tre rader och sen en kolumn för varje familjemedlem. Överst står namnet på de olika medlemmarna i familjen. På nästa rad så stod det längst till vänster "ska göra". Och på sista raden står det längst till vänster "klar". Sen under namnet så fanns det en magnet med en bild på magneten (t.ex. en dammsugare) och innan man dammsugit står den på raden "ska göra" när man är klar så flyttar man den till "klar"
 
Hoppas ni kan finna någon inspiration i detta! Berätta gärna hur ni gör eller önskar att ni gjorde! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar